Povežite se sa nama

Svijet

Erdogan najavio “novu eru” odnosa sa SAD

Objavljeno

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Turska i Sjedinjene Američke Države ulaze u “novu eru” odnosa koji su se pogoršali posljednjih godina zbog niza pitanja, iako su te dvije države saveznice u NATO-u, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Erdogan je, međutim, pozvao SAD na poštivanje suverenih prava Turske, što je očigledna aluzija na njegovu odluku o kupovini ruskog oružnog sistema, a zatražio je i podršku SAD-a u borbi Ankare protiv kurdskih grupa u Siriji, koje Turska smatra teroristima.

Turski čelnik je govorio nekoliko dana poslije svog prvog susreta s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom otkako je preuzeo dužnost. Njih dvojica se poznaju godinama, a sastali su se tokom samita NATO-a u Briselu.

Erdogan pokušava popraviti loše veze sa SAD-om i drugim zapadnim partnerima dok se njegova Vlada suočava s ekonomskim padom koji je pogoršala pandemija koronavirusa.

Erdogan je u govoru koji je prenosila televizija, rekao: “Složili smo se da ne postoji pitanje koje ne možemo prevazići i da su, naprotiv, područja saradnje veća i profitabilnija.”

Dugogodišnji saveznici imaju dugačku listu nesuglasica, uključujući američku podršku kurdskim borcima u Siriji i tursku kupovinu ruskog odbrambenog sistema S-400 koja je razljutila Vašington i dovela do izbacivanja Ankare iz programa za proizvodnju najnovijih američkih lovačkih aviona F-35, a dovela je i do sankcija visokim turskim zvaničnicima odbrambene industrije i zabrane vojnih izvoznih dozvola.

Všiington kaže da ruski sistem predstavlja prijetnju za sigurnost NATO-a i insistira na tome da se sankcije ne mogu ukinuti dok se Turska ne riješi tog sistema, koji je platila 2,5 milijardi dolara.

Ankara tvrdi da su kurdski borci u Siriji samo nastavak decenija oružane pobune Kurda u Turskoj.

Erdogan je svoj razgovor s Bajdenom opisao kao sveobuhvatan i produktivan i rekao da su se dogovorili da se ponovo sastanu.

-Vjerujemo da smo otvorili vrata nove ere sa SAD-om na pozitivnoj i konstruktivnoj osnovi – rekao je turski predsjednik.

Izvor: Avaz

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.