Povežite se sa nama

RS

DOPUSTITE MUZIČARIMA DA RADE Glavaš upozorio na težak položaj svirača

Objavljeno

Poslanik DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Glavaš upozorio je danas na težak položaj muzičara koji zbog pandemije već više od godinu dana ne mogu da rade i zarade novac za osnovne životne potrebe.

Jedna njemačka poslovica kaže: “život bez muzike bio bi samo upola lijep”, zato dopustite muzici i muzičarima da nam opet uljepšaju život jer oni to najbolje znaju. Кorona virus promijenila je život i navike svih pa i muzičara kojima je pandemija u potpunosti ukinula djelatnost i profesiju – ističe Glavaš.

On podsjeća da su otkazani muzički festivali, koncerti, tradicionalno kulturno-zabavne manifestacije na kojima nastupaju muzičari različitih žanrova, a posla nema ni za kafanske muzičare.

Кorona je, kaže on, skratila radno vrijeme ugostiteljskih objekata, zabranila svadbe, maturske, rođendanske i druge proslave. Isti problem zadesio je i kafanske pjevače koji su zbog propisanih mjera za ugostiteljske objekte ostali bez angažmana.

Glavaš kaže da je sve ovo dovelo muzičare u nezavidnu finansijsku situaciju pa je logično pitanje kako se izboriti sa krizom jer im niko od nadležnih nije pružio nikakvu pomoć.

– Težak je položaj svih muzičara, ali posebno su pogođeni kafanski muzičari, svirači i mali bendovi, koji su na ivici egzistencije. Nijedna institucija nije našla za shodno da prepozna najugroženije kategorije muzičara i da prvo njima pomogne, a potom da pronađe način da pomogne i široj populaciji muzičara jer je evidentno da svi trpe štetu zbog epidemije – navodi Glavaš.

On dodaje da se mnogi od njih bave samo muzičkom djelatnošću, žive teško i muzika im je jedini izvor prihoda.

Muzičari su, kako ističe on, tokom protekle ali i ove godine bili bez angažmana, a mnogi nisu mogli uplatiti ni doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, što problem čini još težim.

– Nebriga i indolentan odnos nadleženih institucije je razočaravajući, jer nikoga nije briga za ove ljude. Iako je Vlada Republike Srpske najavljivala pomoć to se nije desilo, a nadležno ministarstvo ništa nije učinilo da zaštiti ovu kategoriju. Кrajnje je vrijeme da Vlada i resorno ministarstvo prepoznaju ekonomsku situaciju svih muzičara i dopuste im da rade – navodi se Glavaševa izjava u saopštenju iz DNS.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.