Povežite se sa nama

Svijet

Dogovor na pomolu: Hoće li se ukinuti Trampova odluka o čeliku

Objavljeno

Sjedinjene Države i Evropska unija najavili su juče otpočinjanje pregovora o ukidanju tarifa na čelik.

Njih je zvanični Vašington uveo tokom predsjedničkog mandata Donalda Trampa.

U zajedničkom saopštenju, američki trgovinski predstavnik i Evropska komisija navode da ostaju “posvećeni brzom uključivanju u ove pregovore kako bi se prije kraja godine pronašla rješenja koja će pokazati kako SAD i EU mogu da se pozabave problemom prekomjernih kapaciteta i obezbijede dugotrajnu održivost naše industrije čelika i aluminijuma”, prenosi američka TV mreža CNBC.

“Naš zajednički cilj je da okončamo spor pokrenut pred STO”, izjavio je portparol Evropske komisije.

Sjedinjene Države su još u junu 2018. godine uvele carinu od 25 odsto na evropski čelik i od 10 odsto na evropski aluminijum, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbjednost.

EU je odmah osporila taj potez, da bi nakon više neuspjelih pokušaja da postigne dogovor sa Trampovom administracijom, odlučila da slučaj izvede pred Svjetsku trgovinsku organizaciju i da uvede kontramjere za američki izvoz u vrijednosti od 6,4 milijarde evra.

Proizvodi koji su se našli na “crnoj listi” EU su američki viski, kikiriki puter i sok od pomorandže.

Podsjetimo, ovo je tek jedna od odluka donijetih za vrijeme Trampovog mandata koja je na putu ukidanja, budući da je nedavno predsjednik SAD Džo Bajden ukinuo čitav niz odluka koje je donio njegov prethodnik u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.