Povežite se sa nama

BiH

Dodik sa partnerima iz SDA, bez pitanja bilo koga, vodi BiH i Srpsku u NATO

Objavljeno

Dodikovo prepuštanje bh. administraciji i stranačkim funkcionerima SDA da sami odlučuju o ulasku BiH u NATO najveća je izdaja, i to narod u Republici Srpskoj mora da zna.

Ministarstvo odbrane do kraja ovog mjeseca poslaće, preko Ministarstva inostranih poslova BiH, treći ANP u političko sjedište NATO u Briselu.

ANP je Godišnji nacionalni program koji priprema svaka zemlja koja želi postati članica NATO. Osmišljen je na samitu NATO-a u Vašingtonu 1999. godine, s ciljem pružanja pomoći zemljama koje žele postati članice saveza.

Na kraju godišnjeg ciklusa ministri spoljnih poslova i odbrane prezentuju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak u pripremama za članstvo. Prihvataju, samo ukoliko su zadovoljni tim napretkom, i onda nalažu izradu sljedećeg.

Prvi, inicijalni ANP, potpisao je Milorad Dodik 19. novembra 2019. godine i time pokrenuo pravni mehanizam ulaska BiH u NATO, za koji je sada neisvjesno da li uopšte može biti i zaustavljen. Učinio je to isključivo da bi odblokirao proces formiranja vlasti na nivou BiH, imenovanje Zorana Tegeltije na čelo Savjeta ministara, i sjedanje funkcionera SNSD-a u fotelje u Sarajevu.

Istini za volju cijeli proces bio je pokrenut od strane ambasadora Kvinte, a jedini ustupak koji su tada Dodiku učinili jeste da su ANP-u promijenili ime u “Program reformi”, a on ga javnosti Republike Srpske predstavio kao “bezazleni dokument koji nema nikakve važnosti”.

Podsjećanja radi, prvi, načelni dokument od koga je krenuo proces pristupanja BiH, a time i Republike Srpske NATO savezu, je Sporazum o pristupanju programu “Partnerstvo za mir”  koga je 14. decembra 2006. godine tadašnji predsjedavajući predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao u sjedištu NATO-a.

Inače svaki ANP bi, prije slanja u Brisel, trebalo da usvoji Savjet ministara. Drugi, prošlogodišnji ANP nije usvojen na Savjetu ministara, ali je, prema riječima ministra odbrane Sifeta Podžića “nekim drugim kanalima” dostavljen u Brisel. A da je tamo stigao, i da je prihvaćen, dokaz je to što je NATO tražio sastavljanje trećeg, ovogodišnjeg ANP, jer bez njegovog prihvatanja u Briselu ne bi tražili sastavljanje trećeg ANP.

Na čelu Ministarstva odbrane i Ministarstva inostranih poslova su SDA kadrovi koji su imenovani zahvaljujući glasovima SNSD-a u Parlamentu BiH, Sifet Podžić i Bisera Turković, a vrhovni komandant Oružanih snaga je Predsjedništvo BiH, čiji je član Milorad Dodik.

I dok Dodik zamajava narod u Republici Srpskoj i poslanike Narodne skupštine Republike Srpske ulažući veto na “veoma štetne po vitalne interese Republike Srpske” odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u BiH, ili zaključivanju Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u međunarodnom istraživanju kompjuterske i informacione pismenosti ICILS 2023, ili izgradnje Pelješačkog mosta, koalicioni partneri iz SDA “ispod nosa” mu “nekim drugim kanalima” izrađuju i dostavljaju Briselu dokumente o pristupanju BiH i Republike Srpske NATO savezu.

Ne jednom Milorad Dodik obećao je da će pitanje pristupanja NATO savezu staviti na izjašnjavanje pred građane Reublike Srpske putem referenduma, što bi bilo i sasvim prirodno s obzirom na geopolitički i geostrateški značaj jedne takve odlulke, ali… ko više vjeruje u Dodikova obećanja o referendumu. 

I ne samo to, nego ove dokumente nije ni proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, niti stavio na razmatranje pred narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prepuštanje bh. administraciji i stranačkim funkcionerima SDA da sami odlučuju o ulasku BiH u NATO najveća je izdaja, i to narod u Republici Srpskoj mora da zna.

Izvor: BN

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.