Povežite se sa nama

RS

Dodik odbio Izetbegovićev predlog: Ne trgujemo najvećim srpskim stratištem

Objavljeno

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je predlog lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da se trenutna politička kriza reši tako što bi se u parlamentu BiH usvojio zakon o zabrani negiranja genocida, a potom i amandmani koji se odnose na osudu zločina počinjenih u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu.

Dodik je rekao da je takav predlog „skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta“, jer je to kako je naveo „pokušaj trgovine stratištima, izjednačavanja zločina, kao i korištenja najvećeg stratišta srpskog naroda ikada u prizemne političke svrhe“.

„Izetbegović bi da nas podmiti amandmanom u koji bi trebalo da stane pola miliona ubijenih Srba ne bi li mi prihvatili da se na nekim drugim mestima dešavalo šta se nije dešavalo. Sramota, pa i ako je od Izetbegovića“, kazao je on za novinsku agenciju Srna.

Dodik je dalje istakao da Srbima nije potreban zakon da bi svi znali šta se desilo u Јasenovcu.

„Mi ne tražimo da se iko kažnjava ako dovede u pitanje pola miliona srpskih žrtava u Јasenovcu i oko njega. Mi zakonima ne utvrđujemo istorijske činjenice. Јasenovac nama nije sredstvo za nacionalnu homogenizaciju. To stratište je za Srbe iznad svih prizemnih interesa i stvari“, naveo je on.

Još je konstatovao da je „žalosno što Izetbegović nije shvatio da Srbi neće da trguju sa pravom na slobodu izražavanja, mišljenja, i da više ne prihvataju nametnuta rešenja“.

„Јadno je što je i na trenutak pomislio da Јasenovac može biti predmet bilo kakvih političkih razgovora ili pregovora. To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u Federaciji BiH“, rekao je Dodik.

(Danas.rs)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.