Povežite se sa nama

BiH

Dodik da objasni kako je Ustavni sud BiH zaslužio veći budžet!

Objavljeno

“Ustavni sud BiH je davno izašao iz sfere prava i ušao u sferu politike, ali je prvi put počeo da ruši svoje ranije odluke stvarajući potpunu pravnu nesigurnost. Takva je njegova odluka da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti. Ovim je Ustavni sud izašao iz svojih nadležnosti, počevši se baviti aktima koji nemaju snagu zakona”, konstatovala je Aleksandra Pandurević, član GO SDS.

Poslanici SDS-a, kaže Pandurevićeva, nisu glasali za ove akte jer su znali da je riječ o manipulaciji SNSD-a koja nema za cilj i njihovu realizaciju nego upravo računa na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH, ali i ističe da će SDS uvijek braniti pravo institucija Republike Srpske da artikulišu političke stavove i ciljeve. 

”Kada je 2008.godine pokojni Sulejman Tihić podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti Rezolucije Narodne skupštine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim i apelaciju odbacio kao nedopuštenu.

Sasvim ispravno tada su konstatovali da je riječ o deklarativnom, a ne obavezujućem, političkom aktu i da po Ustavu BiH nemaju nadležnost da odlučuju o takvom aktu. Sada, u identičnom slučaju donose sasvim suprotnu odluku, kojom izlaze iz svojih ustavom propisanih nadležnosti”, navodi Pandurevićeva.

Ona tvrdi da je ovo drugi presedan u kojem Ustavni sud BiH odlučuje o aktima koji nisu opšti, tj. ustav entiteta ili zakon, te da se u identičnim slučajevima po apelacijama iz Srpske proglašavao nenadležnim.

”Podsjetiću vas da je u slučaju apelacije Mladena Bosića koja se odnosila na metodologiju obrade podataka o popisu stanovništva, Ustavni sud BiH rekao da je nenadležan jer to nije zakon. I nenadležnim se proglašavao sve dok nije trebalo osporiti investiciju Srbije u izgradnju i korišćenje HE ”Buk Bijela”, ”Foča” i ”Paunci”.

Iz političkih, a ne pravnih i ustavnih razloga, po diktatu sarajevskih partija, blokirana je velika investicija od koje je koristi mogla imati cijela BiH. Vjerujem da je svima jasno da bi ishod te apelacije bio sasvim drugačiji da je bilo riječi o investiciji neke zapadne države”, zaključuje Aleksandra Pandureviće.

Ona kaže da je licemjerna reakcija lidera SNSD-a Milorada Dodika jer domaćoj javnosti kuka na Ustavni sud BiH, a onda u Briselu poput revnosnog đaka prihvati da sprovede njegove odluke.

”I dodatno, Ustavni sud BiH nagradi povećanjem budžeta za milion KM. Voljela bih da čujem Dodikovo obrazloženje čime je to Ustavni sud BiH zaslužio toliko povećanje budžeta?”, kaže Pandurevićeva. 

(BN)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.