Povežite se sa nama

RS

ĐOKIĆ U VARŠAVI: UČEŠĆE SRPSKE NA MINISTARSKOM SASTANKU IMA VELIKI ZNAČAJ

Objavljeno


Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić istakao je danas u Varšavi koliko je veliki značaj učešća Republike Srpske na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku saradnju u oblasti energije i klime. On je rekao da bez međunarodne saradnje nije moguće pronaći rješenja za tranziciju vlastitih energetskih sistema radi smanjenja emisije štetnih gasova.

Đokić je rekao da je veoma značajno da je Srpska, kao dio strukture u BiH, prisutna na ovom skupu i da joj se daje značaj u međunarodnoj aktivnosti.

On je ukazao da je ogroman pritisak da sve zemlje donose veoma jasne programe smanjenja emisije štetnih gasova, a to znači da se iz proizvodnje potiskuju termoelektrane, odnosno sve elektrane koje koriste fosilna goriva.

– To je neka nova budućnost koja nas očekuje u narednim decenijama – izjavio je Đokić.

Osnovne teme sastanka u Varšavi i jesu poboljšanje energetske efikasnosti i primjena čiste energije sa posebnim značajem na uticaj obnovljive energije i njenih izvora, zatim nuklearne energije i upravljanja ugljenikom.

Đokić je rekao da je karakteristika ovogodišnje konferencije to da je iz godine u godinu sve veći pritisak na sve zemlje koje imaju ugljene bazene što nalaže domaćim vlastima u svim državama da ubrzano rade na tranziciji vlastitih energetskih sistema.


Prema njegovim riječima, taj proces je izuzetno skup i biće potrebno da se u narednom periodu pronalaze načini finansiranja ovog izuzetno važnog projekta za svaku zemlju.

Đokić je istakao da bez velike međunarodne aktivnosti i saradnje u ovoj oblasti nije moguće pronaći nova rješenja.

On je pojasnio da je Partnerstvo za transatlantsku saradnju u oblasti energije i klime osnovano kao transatlantski sistem koji čine 25 zemalja, uključujući SAD i države Evropske unije, a ove godine je domaćin Poljska.

Đokić je naglasio da je dvodnevnu posjetu Poljskoj iskoristio za više bilateralnih sastanaka sa ministrima iz drugih država, te da je danas u popodnevnim časovima planiran sastanak sa svih 25 ministara zemalja koje su prisutne na sastanku Partnerstva.

Đokić u dvodnevnoj posjeti Poljskoj boravi na poziv ministra za klimu i životnu sredinu Poljske Mikala Kurtike i ministra energetike SAD DŽenifer Granholm.

On je juče, prvog dana boravka u Poljskoj, učestvovao u radu Poslovnog foruma kojem prisustvuju zvaničnici i ministri iz 25 evropskih zemalja, SAD i Evropske komisije, a koji rad nastavlja i danas.

(Socijalisti.ba)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.