Povežite se sa nama

Društvo

Dizanje vladičanskog dvora i Srpske Pravoslavna crkva u Tuzli

Objavljeno

Osamdesetih godina prošlog vijeka izvršena je rekonstrukcija Srpske Pravoslavne crkve i vladičanskog dvora u Tuzli.
Naime, zbog poznatog tonjenja tla na tom području zbog rudarenja, došlo je do oštećenja vjerskih objekata. Bilo je neophodno oba građevinska objekta podignuti za cijelih jedan metar od potonulog tla, izvršiti plombiranje i pojačanje temelja i rekonstruisati ih. Bio je to zahtjevan posao.

Građevinske radove izvodila je firma iz Zagreba, a dizanje objekata sa hidrauličnim dizalicama i hidrauličnim agregatima radio je ”Univerzal” iz Banja Luke. Već u to vrijeme ”Univerzal” je imao posebno odjelenje za pojedinačnu i specijalnu proizvodnju, kako bi rješavao ovakve i slične projekte.

Vladičanski dvor je građevina teška cca. 3.000 [t], a crkva 5.000 [t]. U svrhu dizanja objekata pristupilo se izradi hidrauličnog agregata sa rezervoarom odgovarajuće zapremine da uljem snabdjeva ugrađene klipno-radijalne pumpe visokog pritiska.

Na samom rezervoaru bile su ugrađene komponente hidraulične instalacije, sigurnosni ventili, hidraulični razvodnici i slično za upravljanje procesom. Izvršni organi za dizanje objekata bile su hidraulične dizalice pojedinačne nosivosti 100 [t] sa ugrađenim upravljačko nepovratnim ventilima na sebi radi sprečavanja propadanja prilikom dizanja tereta.

Sama težina građevina nije predstavljala problem. Za vladičanski dvor bilo je neophodno u izrađene otvore ispod temelja ugraditi 30 navedenih dizalica, a za crkvu 50. Najveći problem predstavljalo je ravnomjerno dizanje objekata, jer je moglo doći do samourušavanja zbog neravnomjernog dizanja pojedinih segmenata.

To pitanje riješeno je postavljanjem mjernih providnih cijevi ispunjenih tečnošću na zidovima objekta. Radnici su pratili nivo tečnosti i davali komande operaterima na hidrauličnom agregatu koje dizalice da pokrenu za dizanje tereta. Posao je išao sporo da bi se obezbjedila preciznost i sigurnost radnika.

U podrumu građevina postavljani su drveni potporni stubovi slični onima u rudnicima radi sigurnosti. Svaki dan prije otpočinjanja poslova, glavni inžinjer na projektu je tražio od radnika da se dobrovoljno prijave za posao, jer su opasnosti bile velike. Pažljivim i preciznim radom objekti su podignuti do 1 [m] od tla, u zavisnosti od stepena tonjenja pojedinih segmenata. Nakon toga izvršeno je plombiranje otvora u temeljima i njihovo ojačavanje, što je omogućilo dalje radove na objektima.


Nekako u isto vrijeme gradio se i Hram Svetog Save u Beogradu. Trebalo je podignuti kupolu tešku 2000 [t] na već izgrađene zidove visoke nekoliko desetina metara. ”Univerzal” je konkurisao i na tom poslu, jer bi ga sa ”lakoćom” kvalitetno završio. Prvo zbog stečenog iskustva u Tuzli, a drugo zbog toga što je kupola, izrađena na zemlji od armiranog betona u unutrašnjosti hrama, bila pravilnog oblika.

Dizanje se moglo izvršiti sa 20 dizalica od po 100 [t], raspoređenih na četiri mjesta po 5 komada po obimu kupole. Nakon dizanja kupole od tla za veličinu hoda hidrauličnih dizalica postavljali bi se podmetači za visinu podignute kupole, kao i novi podmetači, oslonci za dizalice. Posao bi se ponavljao do konačne pozicije kupole na vrhu hrama.

Ipak, prestiža radi, posao je dobila ”Prva petoletka iz Trstenika”, koja je na tom projektu koristila naprednu tehniku sa hidrauličnim proporcinalnim ventilima u cilju preciznog i ravnomjernog dizanja kupole.


Banja Luka, 27. Jun 2022. Anđelko Grahovac

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.