Povežite se sa nama

BiH

Čavka: BiH će uskoro postati zemlja staraca

Objavljeno

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku, BiH je u periodu od 2014. do 2019. godine ostala bez 50.000 učenika. BiH je, dakle, zabilježila pad od preko 20.000 učenika u osnovnom obrazovanju, preko 30.000 u srednjoškolskom i preko 30.000 u visokoškolskom obrazovanju.

Ovo je istakao potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka. On je dodao da ovaj trend raste svih ovih godina i da su trenutne brojke daleko katastrofalnije. Ovo je, kaže on, jasan znak da je BiH ostale bez ogromnog dijela svoje budućnosti i vrlo brzo će cijela BiH postati zemlja staraca.

– Rezultati politika koje pozivaju na sukobe i koje traju već dvije decenije su upravo dovele do bježanja mladih ljudi sa ovih prostora. Kaolicioni partneri su se na raznorazne načine potrudili da mladim ljudima dokažu da ovdje nemaju budućnost. Stoga su ovi rezultati sasvim logičan slijed okolnosti – kazao je Čavka.

I nakon 26 godina od završetka rata, ističe on, koalicioni partneri i iz RS i iz FBiH nas ubjeđuju da je „dobro dok se ne puca“, a međuvremenu smo izgubili najperspektivniju generaciju djece koja je otišla u jednom pravcu.

U Srebrenici je, kaže Čavka, tek 28 đaka upisalo prvi razred, što je putokaz kakva nas budućnost čeka. Stoga je veoma bitno da se konačno otvori iskreni dijalog Bošnjaka i Srba koji će konačno spusti tenzije te nam pokazati nove vrijednosti.

-Cijeli region se ekonomski razvija, Srbija gradi autoput kao i najmoderniju prugu ka Prištini bez obzira na to što nisu riješene mnoge nesuglasice. Dakle, potreban nam je ekonomski patriotizam,  potrebne su ideje kao što je „mini Šengen“, ali  i sve druge dobronamjerne inicijative koje će nam otvoriti vrata investicijama od kojih ćemo svi bolje živjeti i od čega ćemo imati svi bolju budućnost – zaključio je Čavka.

(Banjaluka.net)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.