Povežite se sa nama

RS

BIH MOGUĆA SAMO SA ENTITETIMA I KONSTITUTIVNIM NARODIMA: Cilj sačuvati mir i stabilnost

Objavljeno

BIH je moguća, i to kao složena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda sa njenim Ustavom i izvornim dejtonskim rješenjem, uz punu saglasnost i kompromis, poručeno je danas u Banjaluci sa naučno-stručne konferencije “BiH – moguća ili nemoguća država”.

Sa skupa je poručeno da je važno sačuvati mir i stabilnost i vratiti se izvornom konstruktivnom i efikasnom dijalogu onih koji se nalaze pod Ustavom BiH i dejtonskim rješenjima, uz viši nivo uvažavanja i bez nametnutih rješenja, a posebno sankcija, koje nisu rješenje nego izvor konfrontacije i rušilac mira, stabilnosti, demokratskog i svakog drugog procesa.

Profesor Ustavnog prava Mile Dmičić naveo je da se u BiH konačno mora pronaći njen demokratski kapacitet i vidjeti šta je izvorna volja konstitutivnih naroda i građana, te kroz i ustavnu, ali i izbornu reformu, doći do legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana i buduća rješenja staviti u funkciju osnovne formule državne, političke i građanske izvjesnosti kada je riječ o BiH – dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

BiH je u neprestanom tridesetogodišnjem vanrednom stanju kojim upravljaju strane države, a posebno Savjet za sprovođenje mira i visoki predstavnik. Ona je jedan specifičan, neformalan protektorat za čije postojanje zaista ne postoji validan niti ustavni niti pravni osnov – rekao je Dmičić.

On je istakao da u BiH mora postojati jedan opšti nivo političkog identiteta sa državom i društvom, viši nivo ustavnog patriotizma, aktivizma i odgovornosti svih prema projektu dejtonske BiH koji više održava međunarodna zajednica nego oni koji se nalaze pod njenim ustavom i izvornim dejtonskim rješenjima.

Dmičić je ukazao na značaj vraćanja evropskom putu, ali uz brojne i ustavne i izborne reforme, te konzerviranje onih pitanja koja u BiH predstavljaju kočnicu da dejtonska BiH konačno postane dio EU.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru Dražen Barbarić rekao je da je BiH moguća država, ali uz poštovanje ustavnih principa, oko kojih su se saglasile političke elite u proteklim težim i tragičnijim vremenima, na kojima će biti kreirane institucije vlasti na svim nivoima.

Neke odluke visokog predstavnika su toliko duboko pustile korijenje da ih figurativno više ne možete iščupati, a određeni ustavni principi koji su u Dejtonu položeni modifikovali su se gotovo do neprepoznatljivosti – ukazao je Barbarić

Prema njegovim riječima, institucije ne treba graditi na nekim izmaštanim koncepcijama ili vizijama koje će staviti jedan ili drugi konstitutivni narod u nepovoljniji položaj, a stvoriti nešto što bi se eventualno moglo nazvati građanska država jer bi to zapravo bila nacionalna država isključivo jednog naroda.

Hamdija Lipovača sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću rekao je da je BiH moguća država samo ako se shvati da ne može jedan narod birati dva člana Predsjedništva, i to člana koji ne odslikava karakter korpusa iz kojeg dolazi i nema podršku tog korpusa.

– Vrijeme je da se ohlade glave, bez obzira koliko je usijana situacija, da se sjedne i pošteno kaže ko želi kakvu BiH – poručio je Lipovača.

On smatra da se, ako jedan od tri naroda u BiH ima problem sa NATO-om, onda o tome mora razgovarati.

– Ako jedan narod ima problem sa izbornim zakonom, onda se mora i o tome razgovarati. BiH je i hrvatska, i srpska, i muslimanska, ili je neće biti – istakao je Lipovača.

Govoreći o situaciji između Ukrajine i Rusije, on je naveo da bi BiH trebala biti neutralna, te upitao kako je moguće očekivati da BiH uvede sankcije Rusiji kada je pola BiH „bratski narod sa Rusijom“.

On je ocijenio da u ovom sukobu svako želi da ostvari nešto za sebe, te se tako sada pokušava hitno ubaciti Ukrajina u NATO i EU, a po tom pitanju se javlja i Moldavija i Gruzija, pa i BiH.

– Pokazatelj snage Zapada uvođenjem sankcija Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, ovakav intenzitet čak i ličnog odnosa uzimajući mu crni pojas, pokazuje da je u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu rat mogao biti završen za sedam dana da se htjelo. Zašto tada nije rečeno `primićemo vas odmah u EU` i nisu uvedene strašne sankcije za sve tri strane učesnice u ratu? Zato što mislim da im nije stalo toliko do ukrajinskog naroda koliko do geostrateških pozicija NATO-a u dvorištu Rusije – ukazao je Lipovača

Naučno-stručnu konferenciju organizovalo je Udruženje „Centar za lobiranje“ iz Banjaluke.(SRNA)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.