Povežite se sa nama

BiH

BEĆIROVIĆ: ŠMIT NIJE RJEŠENJE ZA BIH

Objavljeno

Srbija je početkom sedmice donirala 5.000 vakcina protiv koronavirusa.

Istovremeno državni aparat najavljuje da će ranije naručene količine stići uskoro u BiH. Pozitivno u cijeloj priči je da su zemlje regije opet pritekle jedna drugoj u pomoć.

O tome može li to biti početak relaksacije regionalnih odnosa, razgovarali smo sa Zijadom Bećirovićem, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane.

Bećirović kaže da je evidentno da to pokazuje nesposobnost vlasti na nivou BiH, pošto su one imale te nadležnosti da nabave vakcinu prema zakonima o javnim nabavkama. Istovremeno pokazuje se solidarnost država.

  • Prije svega tu mislim na Aleksandra Vučića koji je u mogućnosti da pomaže. Slovenija nažalost nije u mogućnosti, ona se suočava sa vrlo teškom pandemijom, a vakcinacija je vrlo intenzivna.

On ističe da BiH i Slovenija ništa ne mogu ostvariti na poljima ekonomske saradnje i migrantske krize.

  • Za Sloveniju iz svoje strategije vanjske politike ne postoji zapadni Balkan. To je vidljivo kroz sve dokumente koje Slovenija ima. Ništa se ne može postići kada je ta regija svjesno izbačena iz dokumenata države koja je članica EU. Zapadni Balkan ne postoji za Sloveniju. Međutim, sada dolazi 1. jula predsjedavanje Slovenije. Sada se treba pokazati Evropi i svijetu, pokazati liderstvo, gdje Slovenija već 10 i više godina nije prisutna i zato se pokušava ponovo to pokrenuti. Ovdje se radi o političkim interesima, oni su vrlo jasni kada su u pitanju odnosi između država.

Što se tiče novog visokog predstavnika, Kristijana Šmita, Bećirović kaže da on nije rješenje za BiH. On predstavlja dio krugova romatičarske katoličke Evrope i kriminalnih struktura sa kojima su povezani čelnici u BiH, prije svega Dodik i Čović.

  • Oni su povezani sa austrijskom vladom Sebastiana Kurza koja nije naklonjena BiH. Sattler i Inzko predstavljaju austrijsku politiku, a ne evropsku. Treba veliki oprez kada je u pitanju njemačka politika prema Balkanu.

(Hayat.ba)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.