Povežite se sa nama

Svijet

BAJDEN I PUTIN SE SASTAJU U BEČU? Austrija nudi svoj glavni grad kao potencijalno mjesto za predloženi samit između američkog i ruskog lidera

Objavljeno

Austrija je otkrila spremnost za to da postane domaćin potencijalnog samita na visokoj razini, između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena, nakon što je američki čelnik rekao da bi se par trebao sastati u “trećoj zemlji”.

To potvrđuje više ruskih medija, koji kažu da su bili u izravnoj komunikaciji s Ministarstvom vanjskih poslova u Beču.

“Ako Rusija i Sjedinjene Države odluče održati samit na predsjedničkoj razini, to je pohvalno. Odluka hoće li se, kada i gdje održati takav samit, ovisi o obje zemlje“, izjavilo je Ministarstvo moskovskoj novinskoj agenciji RIA Novosti. “Naravno, Austrija je uvijek na raspolaganju za pregovore bilo koje vrste na visokoj razini.”

Finska je također ponudila da bude domaćin samita, prema moskovskoj novinskoj agenciji TASS, koja je otkrila da je Helsinki prijedlog dao prije telefonskog razgovora predsjednika države Saulija Niinistöa i Putina u utorak. 2018. godine Finska je bila domaćin sastanka ruskog čelnika i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Sastanak je na kraju bio izrazito neproduktivan, a nakon toga nije izdano zajedničko priopćenje.

Beč je ranije bio domaćin mnogih sastanaka između Moskve i Washingtona i često je mjesto održavanja rasprava o kontroli oružja. Posljednji samit dviju država u Austriji bio je u srpnju i bio je usmjeren na svemirsku sigurnost i nuklearno oružje.
Potencijalni susret licem u lice između Bajdena i Putina američki je predsjednik predložio telefonskim pozivom. Prema službenom očitovanju iz Bijele kuće, dvojica čelnika razgovarali su o “brojnim regionalnim i svjetskim pitanjima,”s time da je Bajden potvrdio “svoj cilj izgradnje stabilnog i predvidljivog odnosa s Rusijom u skladu s američkim interesima.”

Prema sažetku Kremlja, Bajden je predložio “normaliziranje stanja na bilateralnom odnosu” i predložio usredotočenost na “hitna pitanja poput osiguranja strateške stabilnosti i kontrole naoružanja.” Prijedlog dolazi nakon višemjesečnih pogoršanja odnosa između Moskve i Washingtona. U ožujku se Bajden složio s prijedlogom voditelja ABC-a Georgea Stephanopoulosao o tome da je Putin “ubojica”, što je na kraju dovelo do opoziva ruskog veleposlanika Anatolija Antonova, koji je bio u Washingtonu. Američki predsjednik također je rekao da će Rusija “platiti cijenu” za navodno miješanje u američke predsjedničke izbore 2020. godine.

Njih su dvojica telefonski razgovarali i zbog povećanih napetosti u ukrajinskoj regiji Donbas, gdje postoje sve veći strahovi da bi se sukob na tom području mogao pretvoriti u rat.

(Thebosniatimes.ba)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.