Povežite se sa nama

Ekonomija

Aćimović najavio kredit od MMF za likvidnost centralne banke još u aprilu

Objavljeno

U emisiji “Izazovi” BN televizije, emitovanoj 10. aprila, Draško Aćimović, ekonomski analitičar je najavio kredit SDR za podržavanje likvidnosti Centralne banke od preko 500 miliona KM.

Na pitanje da prokomentariše jučerašnju izjavu premijera Viškovića u vezi tog kredita, Aćimović je izjavio: “Ne zna se šta je skandaloznije u izjavi, da li iznenađenje da će dobiti taj kredit, iznenađenje visinom sredstava, da li ne poznavanje sistema kredita MMF u SDR ili je možda najgora izjava da je predstavnik MMF dobio otkaz jer nije ispunio ono što je Vlada RS tražila”.

“Ovo nije kredit kojim će ponovo napuniti budžet i potrošiti za aute i zgrade, a ako misle da će poslije nove godine dobiti veliki kredit od MMF bez reformi, da bi dobili izbore i imali novca za penzije i plate koje će biti ugrožene, mislim da prave račun bez krčmara” – jasan je Aćimović.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je spreman za razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom kreditnom arnžmanu ukoliko nema političkih uslovljavanja na štetu RS.

Višković je napomenuo da je na sastanku sa novim šefom misije MMF Alinom Ijancu jasno poručeno da je RS spremna da pregovara bez političkih ucjena.

– Nas niko neće ucjenjivati. To što je MMF mislio da će Republika Srpska pasti na koljena i neće imati novca za funkcionisanje, te da mogu staviti papir na sto koji ćemo morati potpisati to nismo uradili – rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

Višković je rekao da je problem finansijske likvidnosti riješen na drugi način.

On je dodao da je ljudski i srpski ispratio odlazećeg šefa MMF-a Martina Petrija, koji je, kako je ocijenio, izmanipulisan od nekih ljudi u BiH i njegovih saradnika, zbog čega je izgubio poziciju.

– Žao mi je zbog toga. Očigledno je da nije imao dobre procjene. Sada su se pojavili, i za mene je bilo iznenađenje, da li je to oproštajna dobročiniteljska misija, te je u jednom momentu izgovorio da je MMF spreman da bez ikakvih početnih uslova već u septembru BiH da 300 miliona eura – rekao je Višković.

Višković je izrazio nadu da će razgovori sa MMF biti nastavljeni bez uslovljavanja, napominjući da je to jedini prihvatljiv način za Republiku Srpsku.

Podsjećamo, vlasti BiH su sredinom januara ove godine  prekinule kontakte s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu, koji je najavljivan protekle godine.

Pregovori o novom aranžmanu zapeli su na obavezi uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanju obaveza Energetske zajednice, novom osavremenjenom zakonu o elektronskom potpisu i još nekoliko uslova, na koje nije željela pristati Republika Srpska. 

Nešto kasnije, Republika Srpaka se zadužila za 300 miliona eura na međunarodnom tržištu kapitala ali pod veoma nepovoljnim uvjetima zbog kratkog roka otplate i visoke kametne stope. 

Nasuprot tome, Federacija BiH uspjela je stabilizirati budžet bez novih kreditnih aranžmana.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.